Julkalender: lucka 7 | Joulukalenteri: luukku 7

joulukalenteri_grafiikka_7 joulukalenteri_paivystys_blogi

Centralsjukhusets samjour håller öppet i normal ordning under julen. Under julen brukar det inte vara brist på patienter, uppger biträdande avdelningsskötare Tomas Bodman. För samjouren, som inledde sin verksamhet i början av oktober, är den här julen den första i ordningen. Enligt Bodman har man förberett sig på bråda tider.

Hur kan man då undvika sådana besvär som vanligtvis inträffar under julhelgen? Vanliga orsaker att söka sig till akuten under julen är till exempel buksmärtor, som orsakats av ett överflöd av julläckerheter, uppger Bodman. Även alkohol utgör en vanlig bov i dramat. Det säkraste sättet att undvika julens vanligaste åkommor är att njuta av högtidens läckerheter med måtta.


Keskussairaalan päivystys on jouluna auki tavalliseen tapaan, ja apulaisosastonhoitaja Tomas Bodmanin mukaan potilaitakin on yleensä jouluisin riittänyt. Lokakuun alussa aloittaneelle yhteispäivystykselle tuleva joulu on ensimmäinen, mutta Bodmanin mukaan kiireeseen on varauduttu.

Kuinka joulun yleisimmät vaivat sitten voisi välttää? Usein jouluisin päivystykseen hakeudutaan Bodmanin mukaan esimerkiksi vatsakipujen vuoksi, kun jouluherkkuja on tullut nautittua liikaa. Myös alkoholi aiheuttaa jonkin verran päivystyskäyntejä, joten varmin tapa välttyä joulun tavallisimmilta vaivoilta on muistaa nauttia jouluherkuista kohtuudella.

Kommentera/Kommentoi

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s