Julkalender: lucka 10 | Joulukalenteri: luukku 10

joulukalenteri_grafiikka_10

joulukalenteri_joulupukkiin uskominen_blogi

Lönar det sig att tro på jultomten?

På 1800-talet övertygade Auguste Comte oss om att det sanningsvärde som en tanke besitter är det centrala. Det gav upphov till en världsbild som kallas positivism. Idag är den så vedertagen att många inte ens vet vad ordet positivism betyder.

Onekligen finns det ett enormt värde i strävan att hitta sanningen och att reda ut hur olika fenomen går till, men vissa skeenden kan ännu endast förklaras på ett sätt som inte är tillfredsställande för människan. Exempel på dessa kunde vara ”Varifrån kommer godhet?” eller ”Varför förtjänar jag att vara glad?”. Ställd inför dessa frågor för positivismen ofta bort vårt fokus från en annan central aspekt, nämligen hur tanken påverkar oss.

För att kunna leva ett liv där vi är sanna inför oss själva, så måste vi kunna erkänna att en tanke är värdefull för oss själva utan att samtidigt påstå att den också besitter ett sanningsvärde. Exempel på sådana tankar är ”Jag är bra” eller ”Det kommer ordna sig”.

De människor jag har träffat som har trott på tomten, har på grund av det betett sig mycket bättre än om de hade varit utan den övertygelsen. Eftersom de förväntar sig bli belönade för sitt goda beteende. Om en tanke hjälper dig att bete dig som den person du skulle vilja vara, så ser jag ett stort värde i den tanken.

”Klappa händerna om du känner att lycka är sanningen” – Pharrell Williams, Happy, 2013.

Anders Egnlund
psykolog


Kannattaako joulupukkiin uskoa?

1800-luvulla Auguste Comte sai meidät vakuuttuneeksi siitä, että ajatuksen sisältämä totuusarvo on tärkeintä. Tästä sai alkunsa maailmankuva, jota kutsutaan positivismiksi. Se on nykyisin jo niin vakiintunut, että harva edes tietää, mitä sana positivismi tarkoittaa.

On kieltämättä todella arvokasta pyrkiä löytämään totuus ja syyt erilaisiin ilmiöihin. Tiettyjä tapahtumia ei kuitenkaan edelleenkään pystytä selittämään ihmistä tyydyttävällä tavalla. Tällaisia kysymyksiä voisivat olla esimerkiksi ”Mistä hyvyys tulee?” tai ”Miksi olen ansainnut olla onnellinen?”. Näiden asioiden äärellä positivismi vie usein huomiomme pois toisesta tärkeästä näkökulmasta: siitä, kuinka ajatukset vaikuttavat meihin.

Elääksemme elämää, jossa olemme totuudenmukaisia itsellemme, meidän on kyettävä tunnustaa itsellemme ajatuksen arvokkuus ilman, että samanaikaisesti väitämme sen pitävän sisällään myös totuusarvon. Tällaisia ajatuksia ovat esimerkiksi ”Minä olen hyvä” tai ”Asiat järjestyvät”.

Ne tapaamani ihmiset, jotka uskovat joulupukkiin, ovat tämän perusteella käyttäytyneet paljon paremmin verrattuna tilanteeseen ilman uskomista. Hehän odottavat tulevansa palkituksi hyvästä käytöksestään. Jos ajatus auttaa meitä käyttäytymään mieleisemme ihmisen tavoin, sillä ajatuksella on mielestäni silloin suuri arvo.

”Taputa mukana, jos sinusta tuntuu, että onni on totuus” – Pharrell Williams, Happy, 2013

Anders Englund
psykologi

Kommentera/Kommentoi

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s