Julkalender: lucka 15 | Joulukalenteri: luukku 15

joulukalenteri_grafiikka_15

Joulukalenteri_lahetit_Jens_blogi

Under julen är postgången extra livlig på centralsjukhuset då julposten börjar strömma in. All post som anländer till sjukhuset sorteras på stafettcentralen. På den övre bilden sorterar Jens Lytts post i rätt fack. Facken är försedda med markeringar som påminner om t.ex. hur många tidningar som ska sändas till respektive enhet.

Efter sorteringen läggs posten i kärror indelade i fack, som stafetterna använder för att transportera posten till olika enheter. På den nedre bilden förbereder sig Emil Söderäng på postronden. Post delas ut bland annat till avdelningar, polikliniker, förvaltningsenheter, sjukvårdsdistriktets huvudhälsocentraler och till vissa av stadens enheter. En del av stafetterna rör sig på Sandviksområdet, och en del för också post exempelvis till Vasa centrum och till centralsjukhusets psykiatriska enhet i Roparnäs.

Varje vecka anländer det tusentals brev till sjukhuset, även om postmängden under de senaste åren har minskat i och med e-breven och e-fakturorna. Dessutom skickas det ut tusentals brev per vecka via stafettcentralen. För tillfället är sex stafetter sysselsatta med posten.


Joulun alla keskussairaalassa käsitellään tavallista enemmän postia, sillä jouluposti saavuttaa sairaalankin. Kaikki sairaalaan tuleva posti lajitellaan lähettikeskuksessa. Ylemmässä kuvassa Jens Lytts lajittelee postia sille tarkoitettuihin lokeroihin. Lokeroissa on merkintöjä, joiden tarkoitus on muistuttaa esimerkiksi kullekin yksikölle vietävien sanomalehtien lukumäärästä.

Lajittelun jälkeen posti siirretään lokeroituihin kärryihin, joiden kanssa lähetit kulkevat viemässä postia eri yksiköihin. Alemmassa kuvassa Emil Söderäng valmistautuu postinjakokierrokselle. Postia jaetaan muun muassa osastoille, poliklinikoille, hallintoon, sairaanhoitopiirin pääterveyskeskuksiin ja joihinkin kaupungin yksiköihin. Osa läheteistä kulkee Hietalahden alueella, ja osan tehtävänä on viedä postia esimerkiksi keskustaan ja Huutoniemelle keskussairaalan psykiatriseen yksikköön.

Sairaalaan saapuu viikoittain tuhansia kirjeitä, vaikka sähköistyminen ja e-laskutuksen kehittyminen ovatkin vähentäneet postin määrää viime vuosina. Lähettikeskuksesta myös postitetaan tuhansia kirjeitä viikoittain. Postin parissa työskentelee tällä hetkellä kuusi lähettiä.

Joulukalenteri_lahetit_Emil_blogi

Kommentera/Kommentoi

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s