Julkalender: lucka 16 | Joulukalenteri: luukku 16

joulukalenteri_grafiikka_16Joulukalenteri_valvominen_blogi

Över jul- och nyårshelgerna är det många som njuter av sin ledighet genom långa sköna sovmorgnar och uppesittarkvällar. Sådant är lyxigt att unna sig och det kan man också göra med gott samvete, speciellt om man lätt ställer om tillbaka till sin vardagsrytm. Men har man tidigare märkt att omställningen är energikrävande eller om man har problem med sin sömn så mår kroppen allra bäst av att man strävar till att behålla sin vardagsrytm även under ledigheten.

Många är trötta den här årstiden bl.a. med anledning av mörkret som förorsakar höga nivåer av sömnhormonet Melatonin även dagtid. Ett receptfritt botemedel mot tröttheten är att söka sig ut i dagsljus när man har möjlighet till detta, eftersom ljuset stänger av produktionen av Melatonin. Det naturliga dagsljuset utomhus även en mulen dag, är överlägset vilken stark lampa som helst.

Malin Knip
sjukskötare


Joulun ja uudenvuoden pyhinä monet nauttivat vapaudestaan valvoa iltaisin myöhään ja nukkua aamuisin pitkään. Tästä ylellisyydestä voi nauttia hyvällä omallatunnolla, erityisesti jos tavalliseen vuorokausirytmiin sopeutuminen vapaiden jälkeen sujuu yleensä ongelmitta. Jos kuitenkin on aiemmin huomannut, että vuorokausirytmin tasaaminen vie paljon energiaa tai jos kärsii univaikeuksista, kannattaa arkirytmistä pitää kiinni vapaallakin. Tällöin keho voi kaikkein parhaiten.

Monet tuntevat itsensä tähän vuodenaikaan väsyneiksi, mikä johtuu muun muassa pimeydestä. Pimeään vuodenaikaan ihmisen keho tuottaa päivisinkin nukkumiseen vaikuttavaa unihormoniksi kutsuttua melatoniinia. Väsymystä voi pyrkiä vähentämään luonnollisin keinoin viettämällä aikaa mahdollisuuksien mukaan päivänvalossa, sillä valoisuus vähentää melatoniinin tuotantoa. Luonnollinen päivänvalo ulkosalla, jopa pilvisenä päivänä, voittaa ylivoimaisesti tehokkaimmatkin lamput.

Malin Knip
sairaanhoitaja

Kommentera/Kommentoi

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s