Julkalender: lucka 22 | Joulukalenteri: luukku 22

joulukalenteri_grafiikka_22

joulukalenteri_turvallisuus_blogi

Julen är en tid för glädje och inte heller då ska man tumma på säkerheten. Här kommer några säkerhetstips som hjälper till att julen inte ska bli en katastrof.

Skinkstekning och andra köksbestyr

På julen är köket en jäktig plats där spisen går varm hela veckan. I julköket lönar det sig att hålla kaoset i styr för det är bra för både hygienen och säkerheten. Dessutom är det bra att hålla området nära spisen städat för att askar och burkar inte ska brännmärkas av de heta plattorna. Helst ska man inte heller låta mat stå i ugnen till exempel för den tid då man springer ut på julshopping för maten kan torka eller i värsta fall fatta eld.

Julljus

Då man hänger upp julljus är det bra att kontrollera om de är för inomhus- eller utomhusbruk Så kallade korskopplingar kan förorsaka elektriska stötar eller bränder.

Levande ljus

Levande ljus måste alltid hållas under uppsikt. Lämna inga ljus att brinna då du lämnar rummet. Värmeljus borde placeras på minst fem centimeters avstånd från varandra för att de inte ska värma varandra för mycket och övertändas. Marschaller borde placeras på minst tre meters avstånd från passager för att elden inte tända på de förbigåendes kläder. Stora marschaller borde beroende på deras storlek placeras cirka 3-10 meter från byggnader.

Tilltugg efter julfesten

Det säkraste sättet att bota hungern efter julfesten är att äta ute eller att äta kall mat. På det sättet kan du minimera risken för att du på grund av trötthet inte förorsakar en eldsvåda då du lagar lite tilltugg.


Joulu on ilon aikaa, eikä sitä kannata pilata laiminlyömällä turvallisuutta. Tässä muutama joulun turvallisuuteen vaikuttava vinkki, joita noudattamalla voi varmistaa, että joulu ei muutu katastrofiksi.

Kinkun paisto ja muut keittiöaskareet

Jouluna keittiö on monessa kodissa kiireinen paikka, sillä hella on kuumana pitkin viikkoa. Jouluisessa keittiössä kaaos kannattaa pitää kurissa, sillä hyvä järjestys lisää hygienian lisäksi turvallisuutta. Lieden lähiympäristö kannattaa pitää siistinä, jotta rasiat ja purkit eivät pääse kärähtämään kuumalla levyllä. Ruokiakaan ei kannata jättää uuniin esimerkiksi lahjaostosten ajaksi, sillä ne saattavat kuivua tai pahimmassa tapauksessa syttyä tuleen.

Jouluvalot toimivat virittämättä

Jouluvaloja virittäessä on syytä tarkistaa, kuuluvatko valot sisä- vai ulkokäyttöön. Niin sanotut ristiinkytkennät saattavat aiheuttaa sähköiskuja tai tulipalon.

Elävän tulen valvominen

Elävä tuli vaatii seurakseen aina tarkkaan valvovat silmät. Kynttilöitä ei saa jättää palamaan yksin. Tuikut tarvitsevat toisistaan viiden senttimetrin turvavälin, jotta ne eivät sytyttäisi toisiaan kauttaaltaan palamaan. Ulkotulet puolestaan pitää sijoittaa vähintään kolmen metrin etäisyydelle kulkuteistä, jotta tuli ei pääse tarttumaan ohikulkijoiden vaatteisiin. Ulkotulilla tulee niiden koosta riippuen olla etäisyyttä rakennuksiin noin 3-10 metriä.

Yöpala joulujuhlien jälkeen

Joulujuhlien jälkeen iskevä yönälkä kannattaa taltuttaa syömällä ulkona tai syömällä kylmää ruokaa. Näin voit minimoida riskin siihen, että öisten kokkauspuuhien aikaan iskevän unen vuoksi syttyisi tulipalo.

Kommentera/Kommentoi

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s