Uusi purenta paransi Katjan päänsäryn

Uusi purenta paransi Katjan päänsäryn

Katja Hellmanilla ei ollut aavistustakaan, että hänen ainainen päänsärkynsä, migreeninsä ja puremisvaikeutensa johtuivat kapeasta ja kiilamaisesta purennasta.

Kaikki alkoi viisaudenhampaista, jotka eivät tahtoneet oikein puhjeta. Katja hakeutui kunnan omalle hammaslääkärille, jotta hampaat vedettäisiin pois:

– Hammaslääkäri pyysi minua puremaan hampaita yhteen ja totesi, että onpas sinulla hankala purenta. En ollut koskaan ajatellut asiaa, eikä kukaan ollut maininnut asiasta aikaisemmin.

Purentavirhe ei ollut ainoa asia, johon hammaslääkäri reagoi, sillä Katjan oirelista oli pitkä: päänsärkyä, migreeniä ja puremisvaikeuksia.

– Sairaalassa täytin useita lomakkeita, joihin minua pyydettiin merkitsemään oireeni. Jokaiseen kohtaan vastaukseksi tuli kyllä. En ollut ymmärtänyt, että niin monet terveysongelmani liittyivät purentaan.

Sattuuko se?

Keskussairaalan erikoishammaslääkärit olivat yhtä mieltä siitä, että Katjan purenta oli hankala ja että sen oikominen aikuisiässä olisi vaikeaa.

– Oikean hoitomuodon löytämiseksi otettiin mittoja ja röntgenkuvia sekä valettiin kipsimalleja. Itse mietin kuitenkin eniten sitä, sattuuko hoito. Olenko kamalan kipeä leikkausten jälkeen?

Ensimmäiseksi oikoja laittoi Katjan kitalakeen metallisen oikomiskojeen, joka kiinnitettiin yläleuan poskihampaisiin ylemmän hammasrivin leventämiseksi. Sen jälkeen oli suukirurgin vuoro leikata yläleuan sivuista, ja näin voitiin aloittaa yläleuan levittäminen.

Tuntuu haikealta jättää hyvästit. Täällä todellakin hoidetaan yksilöä, ei vain suuta toisten joukossa vaan myös ihmistä sen takana.

– Kiristin kojetta itse kaksi kertaa päivässä pienen meisselin avulla. Syöminen oli hankalaa, sillä metallinen koje muodostaa eräänlaisen hyllyn kitalakeen ja on tiellä nieltäessä. Kerran söin ravintolassa lihaa, ja syinen lihanpala tarttui puoliksi kojeeseen ja puoliksi kurkkuun. En tiennyt, tulisiko se ylös vai menisikö se alas. Paniikki iski ja Heimlichin ote kävi jo mielessä, mutta lopuksi sain yskäistyä palan pois.

Kun metallinen levityskoje otettiin pois, oli aika laittaa hammasraudat. Hammasrivien välissä kulki siksakkina ohut kuminauha.

– Puhuminen oli kamalan vaikeaa. Purin hampaita yhteen koko ajan, ja puhe oli epäselvää.

Syksyllä 2010 kirurgi siirsi Katjan leukaa eteenpäin ja siihen asennettiin titaaniruuvit. Helmikuussa 2011 oli vihdoin aika ottaa hammasraudat pois.

– Kuljin useita päiviä leveä hymy huulillani. Vihdoinkin, kaikkien näiden vuosien jälkeen! Se oli todellakin ollut vaivan arvoista.

Samalla Katja sai ylä- ja alaleukaa varten niin sanotut ylläpitokojeet, jotka tehtiin tarkasti hänen hampaittensa mittojen mukaan.

– Ensin käytin niitä aktiivisesti, mutta sitten laiskistuin. Sen jälkeen saamani kojeet eivät sopineet enää ollenkaan, sillä hampaani olivat siirtyneet.

Katjan kiilamainen purenta hoidon alkuvaiheessa.

Katjan kiilamainen purenta hoidon alkuvaiheessa.

Terveysongelmat katosivat

Katjan ainainen päänsärky on nyt pelkkä muisto vain.

– Suurin osa oireistani on hävinnyt. En kanna enää laukussani Panadolia, Buranaa ja Voltarenia.

Vaasan keskussairaalan suu- ja leukakirurgian yksikön henkilöstöstä on tullut Katjalle läheinen.

– Tuntuu haikealta jättää hyvästit. Täällä todellakin hoidetaan yksilöä, ei vain suuta toisten joukossa vaan myös ihmistä sen takana.

Katjan kasvot ovat hoidon myötä muuttuneet. Leuka on oikealla paikallaan, ja hymy on leveä suorine valkoisine hampaineen.

– Kun katson vanhoja kuvia, joissa nauran, muodostuu iso osa hymystä ikenistä. Näin jälkikäteen ajateltuna hymyni ei ollut kaunis. Ehkäpä minusta nyt saa parempia kuvia, sanoo Katja nauraen.

Teksti: Charlotta Järf | Kuvat: Katja Lösönen

Teksti on julkaistu alun perin Kotikäynti-lehden numerossa 3/2014.

Kommentera/Kommentoi

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s