Miksi päivystyspoliklinikalla pitää jonottaa?

ambulanssi

Toisinaan käy niin, että potilaiden on odotettava jopa tunteja päivystyspoliklinikalla. Monet kysyvät vuoroaan, ja kertovat odottaneensa jo pitkään. Pitkät odotusajat ovat harvoin riippuvaisia siitä, että henkilökunta olisi kahvitauolla. Erikoissairaanhoidon päivystyspoliklinikalla hoidetaan nimittäin ensisijaisesti niitä potilaita, joiden vaiva ei voi odottaa seuraavaan päivään.

Hoito alkaa jo potilaan saapuessa sairaalaan, sillä tulovaiheessa kokenut sairaanhoitaja tekee nopean arvion vaivan laadusta ja kiireellisyydestä. Ilmoittautumistiskillä työskentelevä hoitaja päättää siitä, mille erikoisalalle potilaan hoito kuuluu. Myöhemmin hoitaja haastattelee potilasta perusteellisemmin ja valmistelee tarvittavat tutkimukset yhteistyössä lääkärin kanssa. Sen jälkeen voi kuitenkin käydä niin, että lääkäriä ei näy tai kuulu paitsi silloin, kun hän kulkee nopeasti ohi istuakseen tietokoneen ääreen.

Lääkäri tutkii kaikki potilaat kiireellisyyden mukaan, ei saapumisjärjestyksessä. Sen vuoksi jalkakivun vuoksi päivystykseen saapuva joutuu odottamaan pidempään kuin vakavaan onnettomuuteen joutunut potilas, jonka vammat vaativat välitöntä hoitoa. Hoitajat seuraavat koko ajan potilaiden vointia, ja he raportoivat mahdollisista muutoksista lääkärille. Lääkärit ovat päivystyspoliklinikan lisäksi vastuussa osastoista, joten he vastaavat osastonhoitajien konsultaatioihin ja menevät tarvittaessa tutkimaan osastoilla olevia potilaita.

Päivystävät lääkärit vastaavat myös perusterveydenhuollon lääkärin konsultaatioihin. Usein lääkärillä on samanaikaisesti monta rautaa tulessa, ja hän huolehtii myös pienemmistä toimenpiteistä, joita päivystyspoliklinikalla tehdään. Joskus lääkäri ja potilas odottavat laboratoriokokeiden tuloksia, joiden valmistumisessa kestää. Joskus taas potilaan on pakko jonottaa esimerkiksi ultraäänitutkimukseen, jonka tekee röntgenlääkäri. Luonnollisesti myös akuuttipoliklinikalla olevien potilaiden määrä vaikuttaa jonotusaikaan.

Useimmiten on siis mahdotonta sanoa, kuinka kauan potilaan pitää vielä odottaa. Vaikka olisit seuraavana vuorossa, voi olla että ambulanssi tuo koska tahansa kiireellisemmän potilaan, jolloin odotusaika saattaa pidentyä kahdella tunnilla. Teen työssäni parhaani, ja yritän hoitaa useita potilaita samaan aikaan, jotta kaikki saisivat parhainta mahdollista hoitoa mahdollisimman nopeasti. Ja joskus on pakko pitää myös ruokatauko, jotta jaksaa tehdä töitä vielä monta tuntia, vaikka useampi potilas odottaisi vuoroaan.

Minne päivystykseen? Yhteispäivystys Vaasan sairaanhoitopiirissä

camilla_bockelman

 

Camilla Böckelman

LT, kirurgian erikoistuva lääkäri

 

Kommentera/Kommentoi

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s