Servicepunkten samtalar och ger råd

Servicepunkten samtalar och ger råd

Centralsjukhusets servicepunkt öppnades i oktober och har nu hunnit bli en del av vardagen på sjukhuset. Servicepunkten är i första hand avsedd för patienter och anhöriga, och erbjuder handledning och stöd i sjukhusrelaterade ärenden.

Under november och december kontaktades servicepunkten 642 gånger. Rådgivning, stöd och samtal – det är vad servicepunkten kan erbjuda kunderna. Vid behov kan kunder också få hjälp och råd av patientombudsmannen, säger servicerådgivare Pia Lund.

Förutom sjukhusets servicerådgivare och patientombudsman kan kunden även diskutera med hälso- och sjukvårdsutbildade personer. Dessutom upprätthåller en socialarbetare, sjukhusprästen och många patientföreningar i Vasanejden en jourverksamhet vid servicepunkten.

– Genom servicepunkten samarbetar sjukhuset med olika patientföreningar, och föreningsmänniskorna är ivriga att möta kunder och diskutera med dem om frågor som berör deras sjukdomar, säger Lund.

Patientföreningar erbjuder stöd

Patientföreningarnas representanter kan diskutera med patienterna om sina egna erfarenheter och hur de har blivit du med sjukdomen eller åkomman.

Det går till exempel att leva ett normalt liv med en ögonskada, men i början kräver det tid för att bli van med att göra saker en aning annorlunda.

– Det är viktigt att få referensgruppsstöd av personer som lever med samma åkomma eller sjukdom. Det här är patientföreningarnas styrka, säger planerare Lena Österholm.

För tillfället deltar följande patientföreningar i verksamheten vid servicepunkten:

Servicepunktens öppettider finns här. Du kan beställa tid till patientföreningarna via servicepunkten per telefon (06 213 2433) eller per e-post (servicepunkten@vshp.fi). Du kan också titta in och diskutera med personalen vid servicepunkten även om du inte har beställt tid.

Text och bild: Mia-Mari Lähteenmäki

Kommentera/Kommentoi

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s