Työsuojelussa kiehtoo auttamisen mahdollisuus

Työsuojeluvaltuutettu Sari Ala-Heikkilä

Työntekijöiden hyvinvointi vaikuttaa sairaalan antamaan hoidon laatuun. Työtapaturmia ja työperäisiä sairauksia sekä työuupumusta pyritään ehkäisemään ennalta työsuojelun avulla. Sanavalmis työsuojeluvaltuutettu Sari Ala-Heikkilä valittiin nelivuotiseen luottamustehtäväänsä vuosi sitten.

Ensimmäinen vuosi on pitänyt sisällään paljon uutta ja mielenkiintoista aina työsuojelulakiin perehtymisestä siihen, miten työntekijöiden tekemiä työturvallisuusilmoituksia käsitellään.

– Työ pitää otteessaan, koska koen tätä kautta voivani vaikuttaa asioihin ja edistää hyvinvointia sairaalassamme, Sari Ala-Heikkilä kuvailee.

– Työsuojeluvaltuutettuna on pystyttävä suhtautumaan asioihin ja ihmisiin avarakatseisesti. Sovittelutaidot ja suorapuheisuus ovatkin vahvuuksiani, hän jatkaa.

Valtuutetun vaihteleva arki

Työsuojelussa päivät täyttyvät erilaisista keskustelutilaisuuksista, mutta tehtäviin kuuluu myös esimerkiksi työhyvinvointiselvitysten tekemistä ja työmatkaturvallisuuden parantamista. Työntekijöitä muun muassa kannustetaan käyttämään työmatkoillaan heijastimia ja valoja, jotta työmatkat sujuisivat turvallisesti.

– Työhyvinvointiin voi vaikuttaa pieninkin teoin, vaikka kokonaisuus muodostuu eri osa-alueista, Ala-Heikkilä muistuttaa.

Työsuojelu tekee työpaikkakäyntejä sairaalan eri yksiköihin kartoittaakseen muun muassa valaistusta ja työergonomiaa mutta myös kyselläkseen työntekijöiden kuulumisia. Sekä psyykkisen että fyysisen hyvinvoinnin hahmottaminen on tärkeää.

– Työsuojeluvaltuutettujen on tärkeää pitää yhteyttä työntekijöihin, jotta pysytään kärryillä sen suhteen, mitä sairaalassa on meneillään, Ala-Heikkilä kertoo.

– Mahdollisia ongelmia ei voida ratkaista, ellei niistä tiedetä. Siksi on tärkeää nostaa kissa rohkeasti pöydälle, jos jokin asia on vinossa, Ala-Heikkilä muistuttaa.

Vaikka työ on Ala-Heikkilälle mieluista, monimuotoisella toimintakentällä riittää myös haasteita.

– Kun tekee jatkuvasti töitä ongelmatilanteiden ratkaisemiseksi ja työympäristön kehittämiseksi, negatiiviset asiat väistämättä korostuvat, vaikka työilmapiiri sairaalassa on pääosin positiivinen, Ala-Heikkilä pohtii.

Työsuojelu hoitotyön tukena

Työsuojelun tarkoituksena on työntekijöiden kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin turvaaminen työpaikalla. Sen avulla pyritään ehkäisemään ennalta työtapaturmia ja työperäisiä sairauksia sekä työuupumusta. Tavoitteena on työsuojelun kautta varmistaa sairaalan antaman hoidon laatua.

Keskussairaalassa työskentelee ihmisiä erilaisissa ympäristöissä ja tehtävissä, joten työsuojelun kenttä on laaja. Vastatakseen laajan toimintakentän tarpeisiin työsuojeluvaltuutetut toimivatkin tiiviissä yhteistyössä johdon, turvallisuusyksikön ja pääluottamusmiesten kanssa.

– Jatkossa tarkoitus on kehittää yhteistyötä myös työterveyshuollon kanssa, jotta ongelmiin voitaisiin puuttua entistä aiemmin, Ala-Heikkilä sanoo.

Teksti ja kuva: Mia-Mari Lähteenmäki

Kommentera/Kommentoi

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s