Potilasturvallisuutta varmistetaan kulissien takana

Laadukkaan ja turvallisen hoidon tarjoaminen potilaille on koko henkilökunnallemme kunnia-asia. Jotta jokaiselle potilaalle voidaan tarjota hyvää, turvallista ja sujuvaa hoitoa, on yksiköissä ja koko sairaalassa sitouduttu yhteisiin toimintatapoihin, joilla varmistetaan, että hoito toteutuu turvallisesti.

Hoidon turvallisuus koostuu monesta eri palasesta, ja potilaiden hoitoon osallistuu useita ammattilaisia. Siksi on erityisen tärkeää, että kaikki noudattavat yhdessä sovittuja toimintatapoja. Hoitohenkilökunnan apuna hoidon toteutuksessa on erilaisia tarkistuslistoja, joilla pyritään minimoimaan mahdollisuudet, että jokin oleellinen asia unohtuisi. Nämä tarkistuslistat ja työohjeet helpottavat myös uusien työntekijöiden työntekoa ja uuteen työhön opettelua.

tarkistuslista_fi

Tunnetuin ja laajimmin käytössä oleva tarkistuslista on potilaan kotiutumisen tarkistuslista, jossa on listattuna asiat, jotka tulee ottaa huomioon potilasta kotiutettaessa. Tällaisia asioita ovat esimerkiksi lääkelistan, jatkohoitoaikojen ja hoito-ohjeiden läpikäyminen yhdessä potilaan kanssa. Myös toimenpiteisiin liittyviä esivalmisteluita on koottu henkilökunnan muistin avuksi tarkistuslistoiksi, joiden avulla varmistetaan, että kaikki tarvittavat valmistelut on tehty.

Myös toimenpiteisiin liittyviä esivalmisteluita on koottu tarkistuslistoiksi.

Potilaiden hoitotiedot kirjataan sähköiseen potilasasiakirjaan sovittujen käytänteiden mukaisesti. Paperisia potilaskansioita ei enää käytetä, vaan potilaan tiedot – kuten potilaan lääkehoito, määrätyt tutkimukset sekä potilaan vointi – kirjataan tietojärjestelmään. Potilasasiakirjaan merkitään, jos esimerkiksi potilaan puolustuskyky on syöpähoitojen takia heikentynyt. Näin se tulee huomioiduksi potilaan hoidossa ja sijoittelussa, ettei potilasta turhaan altisteta esimerkiksi influenssalle. Kun kirjaaminen tehdään aina yhteisesti sovitun mallin mukaan, potilaan terveydentilaa koskevat oleelliset tiedot löytyvät aina nopeasti kiireellisessäkin tilanteessa.

Potilaiden aktiivinen osallistuminen hoitoon on sekin osa potilasturvallisuutta. Siksi henkilökunta kannustaa potilaita ja omaisia olemaan aktiivisesti mukana hoidossa sekä kysymään mieltä painavista asioista. Tavoitteena on, että potilas luottaa hoitoa antaviin henkilöihin ja ilmapiiri on avoin kysymysten esittämiselle. Lisäksi on tärkeää, että myös potilas ja läheiset kertovat hoitoon vaikuttavista asioista kuten allergioista tai muista sairauksista sekä käytössä olevasta lääkityksestä henkilökunnalle, jotta potilaan hoidon suunnittelussa on kaikki oleellinen tieto käytössä.

mariplukka2

 

Mari Plukka
potilasturvallisuuskoordinoija
Vaasan keskussairaala

Kommentera/Kommentoi

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s