Babyvänlighet som hörnsten

Margit Tuovinen, Elisabeth Multamäki och Hannele Rytylä

Vasa centralsjukhus förlossningsenhet och BB-avdelning har ett arbetssätt som hörnsten där man utgår från mammans och den nyföddas behov. På det babyvänliga centralsjukhuset satsar man på en familjefokuserad verksamhet. Amning och samvård hjälper till att fördjupa bandet mellan barnet och föräldrarna så därför manar man till att använda dem redan från första början.

Babyvänligheten omsätts i praktiken före, under och efter förlossningen. Innan förlossningen går man tillsammans med mamman igenom förlossningsförloppet och de förväntningar som är förknippade med förlossningen.
– Samtidigt försöker man förbereda mamman på tiden efter förlossningen, då bandet till barnet konkretiseras, förtydligar avdelningsskötare Hannele Rytylä på förlossningssalen.

En gemensam rytm

Efter förlossningen lyfts babyn omedelbart till mammans bröst för amning.
– Amning är ett naturligt och ekologiskt sätt att mata bebisen. Tack vare modersmjölken stärks barnets motståndskraft och närheten stärker bandet mellan mamman och bebisen, säger Rytylä.

Centralsjukhusets amningsstödtelefon är till för att man ska få råd om amning dygnet runt, för det är ingen självklarhet att amningen går som på räls. Dessutom kan mammorna besöka en amningspoliklinik där de tillsammans med en utbildad amningsrådgivare kan få hjälp med att tackla eventuella problem.

Under bebisens första dygn på sjukhuset är den i samvård för att mamman och bebisen ska hitta en gemensam rytm.

– Bebisens blodtryck och kroppstemperatur jämnas ut då den får vara i hudkontakt med föräldrarna, men samtidigt förstärks också bebisens bakteriestam, säger barnmorskan Elisabeth Multamäki.

Babyvänlighet som grundpelare

Det certifikat som Institutet för hälsa och välfärd beviljat centralsjukhuset för den babyvänliga verksamheten (baby friendly hospital) är ett officiellt kvalitetscertifikat för att verksamheten är babyvänlig. Certifikatet beviljades år 2013, men arbetet mot certifikatet har pågått i åratal, särskilt arbetet för att främja amning.

– För oss är babyvänlighet ett naturligt arbetssätt och vi utgår ju naturligtvis alltid från familjens bästa redan från första början, säger avdelningsskötare Margit Tuovinen på BB-avdelningen.

– Det är en stor omvälvning för föräldrarna då ett barn föds, och vår uppgift är att ge dem vägkost för att de ska reda sig i den nya livssituationen.

Läs mera om babyvänlighet och amning här.

 

Text och foto: Mia-Mari Lähteenmäki

Kommentera/Kommentoi

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s