Kulmakivenä vauvamyönteisyys

vauvamyonteisyys_kuva_blogi

Vastasyntyneen vauvan ja äidin tarpeet huomioiva työote on kulmakivi Vaasan keskussairaalan synnytysyksikössä ja synnyttäneiden vuodeosastolla. Vauvamyönteisessä keskussairaalassa panostetaan perhekeskeisyyteen. Imetys ja vierihoito edesauttavat lapsen ja vanhempien välisten siteiden syvenemistä, joten niihin kannustetaan alusta saakka.

Vauvamyönteisyys toteutuu ennen synnytystä, sen aikana ja jälkeen. Ennen synnytystä äidin kanssa käydään läpi synnytyksen kulku ja siihen liittyvät odotukset.
– Tarkoituksena on samalla valmistaa äitiä synnytyksenjälkeiseen aikaan, jolloin sidos lapseen konkretisoituu, selventää synnytyssalin osastonhoitaja Hannele Rytylä.

Yhteisessä rytmissä

Synnytyksen jälkeen vauva nostetaan viipymättä äidin rinnalle imetystä varten.
– Imetys on luonnollinen ja ekologinen tapa ruokkia vauvaa. Äidinmaidon ansiosta lapsen vastustuskyky kasvaa, ja läheisyys vahvistaa sidosta äidin ja vauvan välillä, kertoo Rytylä.

Keskussairaalan imetystukipuhelimesta voi kysyä neuvoja imettämiseen ympäri vuorokauden, sillä imetyksen sujuminen ei ole itsestäänselvyys. Lisäksi äideillä on mahdollisuus osallistua imetyspoliklinikalle, jossa mahdollisia ongelmia selätetään yhdessä koulutetun imetysneuvojan kanssa.

Vauvan ensimmäiset vuorokaudet sairaalassa kuluvat vierihoidossa, jossa pyrkimyksenä on löytää vauvalle ja äidille yhteinen rytmi.

– Ihokontakti vanhempiin edesauttaa vauvan verenpaineen ja ruumiinlämmön tasaantumista, ja samalla vauvan bakteerikanta vahvistuu, sanoo kätilö Elisabeth Multamäki.

Vauvamyönteisyys toiminnan peruspilarina

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen keskussairaalalle myöntämä vauvamyönteisyydestä kertova sertifikaatti (baby friendly hospital) on virallinen laadunvarmenne vauvakeskeisestä toiminnasta. Sertifikaatti myönnettiin vuonna 2013, mutta sen eteen on työskennelty ahkerasti vuosien ajan, erityisesti imetyksen lisäämiseksi.

– ­­Vauvamyönteisyys on meille kuitenkin luonnollinen työskentelytapa, sillä koko perheen parasta ajatellaan joka tapauksessa alusta saakka, synnyttäneiden vuodeosaston osastonhoitaja Margit Tuovinen sanoo.

– Lapsen syntymä on vanhemmille suuri mullistus, ja meidän tehtävänämme on antaa eväitä uuteen elämäntilanteeseen.

Lue lisää vauvamyönteisyydestä ja imettämisestä täältä.

 

Teksti ja kuva: Mia-Mari Lähteenmäki

Kommentera/Kommentoi

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s