Kymmenen vuotta kielikoulua

kielteopetus_annika_blogi2

Vaasan keskussairaalassa tarjotaan työntekijöille ammattiryhmään katsomatta kieltenopetusta suomeksi ja ruotsiksi. Kielitaidon vahvistaminen turvaa potilaille parhaan mahdollisen hoidon. Kieltenopettaja Annika Backlund on suunnitellut ja järjestänyt keskussairaalan kielikursseja nyt jo kymmenen vuoden ajan.

Sairaalamaailman aina läheiseksi kokenut Annika Backlund valmistelee suomen ja ruotsin kielikurssien sisällöt vastaamaan opetusryhmien tasoa ja tarpeita.
– Kurssisisältöjen on vastattava käytännön tarpeisiin, joten suunnittelen ne kullekin ryhmälle erikseen, hän sanoo.

Valmiita opetusmateriaaleja käytössä ei ole, mutta Backlund kokee sen mahdollisuudeksi panostaa kurssisisällöissä ajankohtaisiin asioihin.
– Talvisin voimme esimerkiksi keskustella oppitunneilla influenssasta, kesällä puheenaiheet voivat liittyvä vaikkapa punkkeihin, hän havainnollistaa.

Kieltä ja kulttuuria

Vapaaehtoisille kielikursseille hakeudutaan Backlundin tekemien kielikartoitusten kautta tai esimerkiksi osastonhoitajan suosituksesta. Toisinaan uudet työntekijät saattavat kysellä kursseista jo ennen työsuhteen alkua.

Kursseilla opiskelijat ovat kontaktissa opettajan ja muiden kurssilaisten kanssa.
– Keskeistä opetuksessa on se, että opettajana pystyn viestimään kurssilaisten kanssa. Kielen oppimisessa on kyse myös kulttuurin oppimisesta.

– Tulevaisuudessa kieliä olisi mahtava päästä opettamaan osastomaisessa ympäristössä perinteisen luokkahuoneen sijaan, Backlund kertoo haaveestaan.

Rohkeasti käytäntöön

Suomea tai ruotsia äidinkielenään puhuvien työntekijöiden on mahdollista saada keskussairaalassa 56 tuntia opetusta toisella kotimaisella. Pari prosenttia työntekijöistä puhuu äidinkielenään vierasta kieltä, ja he voivat osallistua opetukseen 84 tunnin ajan sekä suomeksi että ruotsiksi.

– Kerrallaan tunnit kestävät tunnista puoleentoista, ja tapaamme yleensä kurssilaisten kanssa kerran viikossa, sillä se on sopivan verran uuden omaksumiselle, Backlund kertoo.

– On tosi hienoa, kun jotkut innostuvat suorittamaan järjestämäni kurssin jälkeen opetushallituksen tai valtionhallinnon kielitutkinnon.
– Palkitsevinta tässä työssä on se, kun huomaan opiskelijoiden alkaneen käyttää vierasta kieltä myös työssään, sillä puhumalla oppii parhaiten, Backlund hymyilee.

 

Teksti ja kuva: Mia-Mari Lähteenmäki

2 reaktioner på ”Kymmenen vuotta kielikoulua

  1. Kielikurssit kuulostaa tosi hyviltä! Onko sitten mahdollista päästä töihin Vaasaan, vaikka ruotsin kielellä ei pystyisikään potilaita hoitamaan?
    -ruotsihakusessa

Kommentera/Kommentoi

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s