Tio år av språkskola

kielteopetus_annika_blogi2

På Vasa centralsjukhus erbjuds alla anställda oberoende av yrkesgrupp språkundervisning i svenska och finska. Genom att stärka språkkunskaperna kan man erbjuda patienterna den bästa möjliga vården. Språklärare Annika Backlund har planerat och hållit språkkurser på centralsjukhuset i redan tio år.

Annika Backlund som alltid känt en närhet till sjukhusvärlden skräddarsyr alltid kursinnehållet för att det ska motsvara undervisningsgruppens behov och nivå.
– Kursinnehållet måste bemöta de praktiska behoven och därför planerar jag alltid mina kurser skilt för respektive grupp, säger hon.

Det finns inget färdigt undervisningsmaterial, men det ser Backlund bara som en möjlighet att satsa på aktuella teman.
– På vintern kan vi till exempel diskutera om influensa, på sommaren kan vi diskutera om till exempel fästingar, säger hon.

Språk och kultur

De anställda söker sig till de frivilliga språkkurserna via de språkkartläggningar som genomförs av Backlund eller på rekommendation av till exempel den egna avdelningsskötaren. Ibland händer det att nya anställda kontaktar henne om eventuella språkkurser redan innan deras anställningsförhållande ens har börjat.

På kurserna håller de studerande kontakt med läraren och de övriga kursdeltagarna.
– Det viktiga i undervisningen är att jag som lärare kan kommunicera med kursdeltagarna. Då man lär sig ett språk lär man sig samtidigt en annan kultur.

– I framtiden skulle det vara fint att få undervisa i en avdelningslik miljö i stället för i ett traditionellt klassrum, säger Backlund.

Viktigt att våga prata

På centralsjukhuset kan anställda med svenska eller finska som modersmål delta i 56 timmar av undervisning i det andra inhemska språket. Ett par procent av våra anställda har ett främmande språk som modersmål och de har möjlighet att delta i språkundervisning i 84 timmar både på svenska och finska.

– Lektionerna varar från en timme till en och en halv timmar, och i allmänhet träffar jag kursdeltagarna en gång per vecka, vilket är en lämplig mängd då man ska lära sig något nytt, berättar Backlund.

– Det känns fint då vissa studerande efter mina kurser inspireras att delta i antingen den språkexamen som arrangeras av utbildningsstyrelsen eller den som arrangeras av statsförvaltningen.
– Det mest belönande i mitt arbete är det då jag upptäcker att studerande har börjat använda det främmande språket i deras arbete, för det bästa sättet att lära sig ett främmande språk är att använda det, säger Backlund med ett leende.

 

Text och foto: Mia-Mari Lähteenmäki

Kommentera/Kommentoi

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s