Preanalytiikkaa Portossa

Ulla Langen ja Sari Kärki toivat Porton-tuliaisina tietoa laboratorioprosessin preanalyyttisesta vaiheesta.

Ulla Langen ja Sari Kärki toivat Porton-tuliaisina tietoa laboratorioprosessin preanalyyttisesta vaiheesta.

Järjestyksessään kolmas laboratorioprosessin preanalyyttisen vaiheen kongressi pidettiin tänä vuonna 20.–21.3 Portugalin Portossa. Kongressin järjestää vuosittain EFLM (European Federation of Clinical Chemistry and Laboratory Medicine) yhteistyössä laboratoriotarvikkeita valmistavan suuryrityksen kanssa.

Vaasasta meitä oli paikalla yhteensä kolme henkilöä, laboratoriosta Sari Kärki ja Ulla Langen sekä ammattikorkeakoulu Noviasta ruotsinkielisen bioanalytiikan koulutusohjelman puolesta yliopettaja Ulla Penttinen.

Paasto ja liikunta vaikuttavat laboratoriotuloksiin

Eri tutkimustuloksia esittelevät posterit kiinnostivat ja innostivat ammattilaisia.

Eri tutkimustuloksia esittelevät posterit kiinnostivat ja innostivat ammattilaisia.

Laboratorioprosessi jaetaan preanalyyttiseen, analyyttiseen ja postanalyyttiseen vaiheeseen. Yli puolet koko prosessin virheistä tapahtuu preanalyyttisessä vaiheessa. Preanalyyttinen vaihe alkaa laboratoriolähetteen laatimisesta oikealle potilaalle oikeaan aikaan ja hänelle oikeilla tutkimuksilla. Kuulimme mielenkiintoisia luentoja tarpeettomista tutkimuspyynnöistä sekä siitä, miten pyyntökäytäntöjä voitaisiin ohjata laboratoriosta käsin.

Preanalyyttisiä tekijöitä ovat potilaan näytteeseen ja sitä myötä tutkimustulokseen vaikuttavat tekijät. Luentoja näistä saimme kuulla paaston, myös ylipaastoamisen sekä merkittävän liikuntasuorituksen vaikutuksista laboratoriotutkimuksiin.

Preanalyyttiseen vaiheeseen sisältyy myös näytteiden kuljetus ja kuljetuslämpötila sekä näytteiden esikäsittely ennen analysointia. Putkien näytteenottojärjestykseen kuulimme myös uutta tietoa. Laatuindikaattoreiden laatiminen preanalyyttisen vaiheen suorituskyvyn seuraamiseen on edellytys nykyajan laboratorioille. Suomessa on viime vuonna aloitettu myös ulkoiset laadunarviointikierrokset preanalytiikalle.

150 tulosta, 600 innostunutta

Kongressissa oli esillä 150 tutkimustuloksia esittelevää posteria. Tutkimusten aiheina olivat esimerkiksi potilaan tunnistukseen liittyvät ongelmat, vajaatäytteisten putkien vaikutus analyytteihin sekä lähetteiden puuttumisiin ja nimettömiin näytteisiin liittyvä tilastointi.

Porton kaupunkiin ehdimme tutustua hieman luentojen jälkeen. Kaunis kaupunki, jonka läpi virtaa Douro-joki. Tärkeintä oli kuitenkin kokemamme yhteinen, 600 henkilön innostus preanalyyttisen vaiheen merkityksestä koko laboratorioprosessille.


Sari Kärki

 

Sari Kärki
Vs. koordinoiva osastonhoitaja

Kommentera/Kommentoi

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s