Från Kina till centralsjukhuset som sjukskötare

Chang_Zhang_blogi

Kinesiskan Chang Zhang flyttade till Vasa för sex år sedan för att komplettera sina sjukskötarstudier. Nu arbetar hon på den onkologiska avdelningen vid Vasa centralsjukhus och planerar att bli kvar i Finland åtminstone tillsvidare. Beroende på vilket språk patienten använder arbetar hon antingen på svenska eller finska.

Zhang inledde sina språkstudier i svenska redan under studietiden på Novia. Studierna gick i huvudsak på engelska, och för Zhang som kan engelska var det lätt att lära sig svenska.
– Skolan arrangerade språkkurser, men jag studerade också flitigt därhemma. Jag läste tidningar och ordboken, säger Zhang.

Viktigt med praktisk erfarenhet

Enligt Zhang lär man sig ett språk bäst då man får använda det till exempel på jobbet. Vid diskussioner med patienter får jag förbättra mitt ordförråd som anknyter till sjukvården, men naturligtvis pratar vi även om vardagligare saker.

– Jag har för vana att alltid kontrollera att jag har förstått allt det som patienten har sagt, för jag vill vara säker på att jag inte har missat något, berättar Zhang.

Zhang deltar även i centralsjukhusets egna språkkurser i svenska och finska. Nu har hon avklarat utbildningsstyrelsens språkexamen i båda språken.
– Mina arbetskompisar är till oersättlig hjälp för jag kan alltid fråga dem om jag behöver hjälp i språkfrågor. De uppmuntrar mig också att prata svenska och finska.

Språket en del av kulturen

– Jag har vistats i Kina på somrarna, men tänker bli kvar i Finland åtminstone tillsvidare. Jag trivs bra i mitt arbete och arbetskulturen i Finland passar mig.
– I Finland kan man lita på arbetsgivaren. I Kina kan man aldrig veta om man till exempel måste arbeta övertid och får man lön för övertiden, säger Zhang.

Det är viktigt att lära sig språket inte bara för att göra det lättare att kommunicera utan även för att lätta anpassa sig till kulturen.
– Det är viktigt att vilja lära sig språket. Det att jag ville anpassa mig in i det finska samhället och få arbetet att löpa motiverade mig att studera språk, säger Zhang.

Text och bild: Mia-Mari Lähteenmäki

Kommentera/Kommentoi

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s