Kiinasta sairaanhoitajaksi Vaasan keskussairaalaan

Chang_Zhang_blogiKiinalainen Chang Zhang muutti Vaasaan kuusi vuotta sitten täydentääkseen sairaanhoitajaopintojaan. Nyt hän työskentelee Vaasan keskussairaalan onkologian osastolla ja suunnittelee jäävänsä toistaiseksi Suomeen.  Töitä hän tekee sekä suomeksi että ruotsiksi – sen mukaan, mitä kieltä potilas puhuu.

Kieltenopiskelu alkoi jo opiskeluaikoina Novialla, kun Zhang otti haltuun ruotsin kielen. Pääasiallisena opiskelukielenä oli englanti, ja ruotsin oppiminen tuntui englantia osaavalle Zhangille helpolta.
– Koulussa järjestettiin kielikursseja, mutta opiskelin ahkerasti myös kotona. Luin sanakirjaa ja lehtiä, Zhang kertoo.

Käytännön kokemus tärkeää

Kieltä oppii Zhangin mukaan parhaiten, kun sitä pääsee käyttämään esimerkiksi töissä. Potilaiden kanssa keskusteleminen kehittää sairaanhoitoalan sanastoa, mutta juteltua tulee myös arkipäiväisistä asioista.
– Minulla on aina tapana tarkistaa, että olen ymmärtänyt kaiken oikein potilaan puheesta. Haluan olla varma, ettei mitään jää huomaamatta, Zhang kertoo.

Zhang osallistui myös keskussairaalan omille kielikursseille suomeksi ja ruotsiksi. Nyt hän on suorittanut opetushallituksen järjestämät kielitutkinnot molemmista kielistä.
– Työkaverit ovat olleet minulle korvaamaton apu, sillä voin aina kysyä heiltä apua kielen kanssa. He myös kannustavat minua puhumaan rohkeasti suomea ja ruotsia.

Kieli on osa kulttuuria

– Olen viettänyt kesiä Kiinassa, mutta aion jäädä toistaiseksi Suomeen. Viihdyn hyvin työssäni ja Suomen työkulttuuri sopii minulle.
– Suomessa työnantajaan voi luottaa. Kiinassa ei voi esimerkiksi koskaan tietää, pitääkö jäädä ylitöihin tai saako tehdystä ylityöstä palkkaa, Zhang kertoo.

Kielen oppiminen on tärkeää kommunikoimisen helpottumiseksi, mutta myös siksi, että kulttuuriin on helpompi sopeutua kielen kautta.
– On tärkeää haluta oppia kieltä. Suomeen sopeutuminen ja työn sujuminen motivoivat minua opiskelemaan kieliä, Zhang tiivistää.

Teksti ja kuva: Mia-Mari Lähteenmäki

Kommentera/Kommentoi

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s