Amningsdilemman kluras ut på polikliniken

imetyspoliklinikka

Visste du att mat och vatten är A och O för att ha tillräckligt med egen bröstmjölk? När man ammar är det viktigt att dricka cirka tre liter vatten per dag, och äta tre varma mål mat och fem mellanmål om dagen. Det femte mellanmålet borde ätas nattetid vid amning eller pumpning.

Vi på amningspolikliniken hjälper till i allehanda frågor som berör amning. Vi handleder och stöder mammor till en god amningsstart, och i mån av möjlighet helamning i sex månader samt delamning i över ett års ålder. Vi står till tjänst i problemsituationer, t.ex. vid sugproblematik, bröstinflammationer, svamp eller bröstabscesser.

De flesta amningsdilemman berör:

  • mjölkstockning/bröstinflammation
  • såriga bröstvårtor
  • viktkontroller – har mamman tillräckligt med mjölk
  • rätt suggrepp

Vasa centralsjukhus amningspoliklinik finns på avdelning A8 och har öppet måndagar och torsdagar. Tider kan bokas via amningsstödtelefon 044 323 2072, eller strax innan hemfärd från förlossningsavdelningen, barnavdelningen eller så kan man boka via rådgivningens personal. Om mamman haft stora problem vid tidigare amningar kan en remiss skrivas ut från rådgivningen redan under graviditeten för att skapa en amningsplan.

Vi hoppas av hela hjärtat att tröskeln känns låg för alla att kontakta oss för att få råd i problemsituationer. Ni är alla hjärtligt välkomna att diskutera amningen med oss!

Sussi Strömfors, barnmorska/amningskoordinator
Mira Laitinen, barnmorska/amningsutbildare

Kommentera/Kommentoi

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s