Celiaker, glutensensitiv eller bara orolig i magen? Specialisten reder ut begreppen

Vete, korn och råg undviks som aldrig förr – inte bara av celiakier utan också andra överkänsliga. Matsmältningsbesvär som gaser och buksvullnad tolkas ändå ofta felaktigt som glutenintolerans eller glutensensitivitet.

Allt fler väljer att undvika gluten, eftersom de mår bättre av en glutenfri kost. För celiakier är detta inget val, utan ett måste.

– Celiakier måste helt undvika all kost och ingredienser som innehåller dessa produkter, säger överläkare och gastroenterolog Christian Nielsen på Vasa centralsjukhus.

Celiaki är en genetiskt betingad sjukdom, där gluten förekommande i vete, korn och råg orsakar en inflammationsreaktion i tunntarmens slemhinna, som sedan ger upphov till skada på tarmluddet. Symtomen kan vara allt från påtaglig avmagring och diarré till inga alls. Lindriga mag- och tarmproblem, som luftbesvär och orolig mage är vanligast.

 Glutensensitivitet har inte ännu erkänts som en regelrätt sjukdom.

Det gäller dock att skilja på celiaki, som också kallas glutenintolerans, och glutensensitivitet.

– Glutensensitivitet är en åkomma som inte ännu är fullständigt ”erkänd” i dagsläget – det finns i dag inga objektiva undersökningar som kan fastställa en sådan diagnos. Vid glutensensitivitet får den drabbade påtagliga symtom av produkter innehållande gluten. Besvären påminner mycket om symtomen vid celiaki: gasbesvär, buksvullnad, magkramper och eventuellt lös mage eller diarré. Hos glutensensitiva kan man däremot inte påvisa någon inflammation eller skada av tarmluddet, säger Nielsen.

gastroskopia_nielsen_web

– Gastroskopi kan vara rätt obehagligt för patienten. Vi behov kan vi bedöva svalget för att lindra kväljningsreflexen och ge smärt- och ångestdämpande medicin, säger gastroenterolog Christian Nielsen.

Kolhydrater boven i dramat?

De senaste årens forskningsresultat har väckt misstanke om att det inte är gluten som orsakar symtom, utan så kallade FODMAP-kolhydrater som finns i spannmål.

– I glutenfria produkter finns det färre av dessa kolhydrater. Saken är alltså inte helt entydig.

Många tror ofta att de är känsliga för gluten, fastän problemet egentligen kanske i fösta hand beror på FODMAP-kolhydrater eller stress och oregelbundna, hastiga måltider.

– Det kan också röra sig om IBS (irritable bowel syndrome, kolon irritabile), det vill säga känslig tarm, som 15-20 procent av finländarna lider av. Symtomen är liknande: svullen mage, magont som lättar efter att tarmen tömts, gasbesvär, växlande diarré och förstoppning. Sjukdomen är vanligare bland kvinnor.

Att frivilligt välja en glutenfri kost har trots allt inga negativa följder.

– Så länge kosten i övrigt är mångsidig torde det inte innebära några problem, säger Nielsen.

En kost utan FODMAP-kolhydrater kan också hjälpa dem som lider av irritabel tarm.

FODMAP-kolhydrater finns i bland annat baljväxter, lökväxter, kål, sötsaker som innehåller xylitol och sorbitol, spannmålsprodukter av vete, råg och korn.

Den slutliga diagnosen görs med gastroskopi, där vi tar vävnadsprover från tolvfingertarmen.

Pålitliga snabbtest

Diagnosticeringen av celiaki inleds med blodprov för att finna så kallade celiaki-antikroppar i blodet.

– Den slutliga diagnosen görs med gastroskopi, där vi tar vävnadsprover från tolvfingertarmen. Ifall tarmluddet är skadat och typiska inflammationsceller påvisas är diagnosen klar.

Slutligen görs en kontrollundersökning efter ett till två år med glutenfri diet, för att säkerställa att tarmluddet har repat sig. Den som tror sig lida av celiaki bör i första hand söka sig till sin egen hälsovårdscentral eller arbetshälsovården för att få misstanken bekräftad.

– Det går även att köpa rätt pålitliga snabbtest från apoteket där man med hjälp av en droppe blod från fingret kan påvisa positivitet för celiakiantikroppar, tipsar Nielsen.

I Finland tros närmare två procent av befolkningen lida av celiaki.

– Möjligen har celiaki blivit något vanligare, men främst är det diagnostiken som har förbättrats och fler fall hittas.

För glutensensitivitet finns dessvärre inga diagnostiska verktyg i dagsläget.

 

Potilas nielee tähystimen, joka on kuituoptisella kameralla varustettu letku. Kameran avulla voidaan tutkia esimerkiksi vatsalaukkua. Näin pystytään tunnistamaan syitä erilaisiin vaivoihin, kuten närästykseen, verenvuotoon ja tahattomaan laihtumiseen.

Patienten får svälja en slang med en fiberoptisk kamera, som sedan tar bilder av exempelvis magsäcken. På detta sätt kan orsaken till flera varierande åkommor ringas in, t.ex. halsbränna, blödningar och oklar avmagring.

– Antikroppar i blodet eller skada på tarmluddet kan nämligen inte påvisas vid glutensensitivitet. Ifall en glutenfattig eller glutenfri diet ger symtomfrihet ser vi inget medicinskt hinder för att gå in för en sådan. Troligtvis behöver dieten inte vara lika strikt som vid celiaki.

Det finns heller inga diagnostiska verktyg för att skilja på IBS, det vill säga känslig mage, och glutensensitivitet.

Glutenfritt välkänt i Finland

Hos 98 procent av celiakierna kan inflammationen i vävnaderna och tarmen botas genom glutenfri kost. Dieten bör dock vara livslång för celiakier, inflammationen återkommer ifall gluten återintroduceras.

– Noggrannheten med dieten kan orsaka en del frågor och besvär vid restaurangbesök eller besök hos vänner. Finland är dock det land i världen där celiaki är mest känd, och i restauranger och affärer är begreppet glutenfri välbekant. Den största utmaningen är nog vistelser utomlands, konstaterar Nielsen.

En groende misstanke om celiaki bör tas på allvar. Obehandlad celiaki ökar nämligen risken för bland annat ledbesvär, trötthet och depression, benskörhet (osteoporos), leverinflammation samt i ovanliga fall tunntarmscancer.

Text: Charlotta Järf | Bilder: Katja Lösönen

Texten har ursprungligen publicerats i Hembesöket-tidningen 1/2015. Läs hela tidningen på vår webbplats!

Kommentera/Kommentoi

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s