Edistysaskel kivunhoidossa

Hyviä uutisia lapsipotilaille! Nyt akuutti kipu saadaan taltutettua vain yhdellä neulanpistolla.

lapsipotilas

Vuoden laatukilpailun voittajajoukkue voi olla itsestään ylpeä. Yhdeksän vahvan kandidaatin joukosta erottui edukseen työryhmä, joka on urakoinut lasten akuutin kivunhoidon hyväksi. Kuinka voittava idea syntyi, osastonhoitaja Terhi Venäläinen?

–  Idea lasten akuutin kivunhoidon kehittämisestä syntyi palautteesta, jonka saimme päivystys- ja lastenpoliklinikan, päiväkirurgian sekä leikkausosaston heräämön esimiehille suunnatun kyselyn avulla. Palautteessa selvisi, että hoitomenetelmät eivät aina palvelleet tarkoitusta ja olivat usein epäyhtenäisiä. Ne myös vaihtelivat hoitohenkilökunnan kokemuksen ja taustan mukaan.

Hoitohenkilökunta epäröi sen vuoksi antaa lapselle suonensisäistä ja opiaattipohjaista lääkehoitoa. Kirjallisia yleishoito-ohjeita ei tilanteeseen ollut ja kivunhoidon seuranta aiheesta oli vielä puutteellista.

Laatukilpailun_voittajat

 – Opiaattihoito annettiin lihaksensisäisinä pistoksina, minkä sekä aikuiset että lapset saattoivat kokea epämiellyttävänä. Hoitohenkilökunnan mielestä potilasta ei kyetty hoitamaan parhaalla mahdollisella tavalla, koska selkeät hoito-ohjeet puuttuivat.

Nyt työryhmä on kehittänyt lasten kivunhoitoa siten, että kaikilla hoitoyksiköillä on yhtenäinen lääkityskäytäntö.

–  Lapsi voi nyt itse osallistua kipunsa arviointiin. Esimerkiksi hymiöistä koostuva kipumittari näyttää valitun tunteenilmaisun avulla, millainen tarve lääkehoidolle on. Vältytään lukuisilta neulanpistoilta, kun käytetään kanyylia, joka säästää pientä potilasta turhalta kivulta. Laadimme seurantaohjeen suonensisäistä opiaattihoitoa varten, jotta hoitomenetelmä olisi mahdollisimman käyttökelpoinen ja varma. Kaikki potilaat saivat mahdollisuuden saada tasavertaista hoitoa riippumatta hoitohenkilökunnan kokeneisuudesta. Hoitohenkilökunta koki, että hoitomenetelmien standardisointi lisäsi hallinnan ja varmuuden tunnetta yksiköissä.

Laatukilpailun_voittaja

Laatukilpailu 2015

Lasten kivunhoidon kehittämiseen keskittynyt työ alkoi jo vuoden 2013 tammikuussa. Projektissa olivat mukana Marko Sallisalmi, Jaana Ahola, Heli Suomela, Tarja Holm, Johanna Uunila, Tuula Vuoriaho, Markku Virkkilä ja Terhi Venäläinen yhteistyössä Vaasan keskussairaalan yksiköiden kanssa, jotka huolehtivat äkillisesti sairastuneista lapsista.

Kilpailu järjestettiin nyt toista kertaa ja sairaalan palvelut olivat jälleen monipuolisesti edustettuina korkeatasoisessa kilpailussa. Preoperatiivinen poliklinikka tuli toiseksi päivystyspotilaan leikkausvalmisteluja parantavalla työllään. Kolmannelle sijalle ulottui viestinnän ja synnytysosaston yhteistyössä tekemät videot ensisynnyttäjille. Neljännelle sijalle tuli onkologian poliklinikka kehittämällä lääketurvallisuutta. Tulokset arvioi sairaalan laatutiimi.

Lämpimät onnittelut kaikille mukana olleille työryhmille, jotka kehittivät sairaalan hoitopalveluiden laatua yhä paremmaksi!

CamillaJärfWartiovaara

 

 

Camilla Järf-Wartiovaara

Viestintäsuunnittelija

Vaasan keskussairaala

Kommentera/Kommentoi

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s