Framsteg i smärtvården

Goda nyheter för barnpatienterna! Nu räcker det med ett nålstick för att få bukt med akuta smärtor.

lapsipotilas

Det vinnande teamet i sjukhusets kvalitetstävling à 2015 kan känna sig stolta. Av nio starka kandidater utmärkte sig arbetsgruppen för barns akuta smärtvård ur mängden. Hur föddes den vinnande idén, avdelningsskötare Terhi Venäläinen?

 
– Idén till att utveckla den akuta smärtvården för barn föddes från feedbacken som kom från vårdenheterna. I en enkät riktad till förmän på jouren, barnpolikliniken, dagkirurgin och uppvakningssalen på operationsenheten framgick det att vårdmetoderna var oenhetliga, oändamålsenliga och varierade enligt erfarenhetsbakgrunden hos vårdpersonalen.

Vårdpersonalen drog sig därtill för att ge opiat-baserade läkemedel intravenöst till barn eftersom allmänna skriftliga vårdanvisningar saknades och uppföljningen på sådan typ av behandling var bristfällig.

Laatukilpailun_voittajat
– De opiat-baserade läkemedlen gavs enbart som muskelinjektioner, vilket kunde upplevas som obehagligt både för barnen och vuxna. Vårdpersonalen upplevde att patienterna inte kunde skötas på bästa möjliga sätt då klara vårdregler saknades.

Arbetsgruppen har nu utvecklat smärtvården för barn, så att det finns en enhetlig medicineringspraxis för alla vårdenheter.

 
– Nu kan barnen själva delta i bedömningen av sina smärtor, t.ex. via en smärtmätare med smilisar, där valet av känslouttryck indikerar på behovet av läkemedel. Istället för otaliga nålstick för att injicera medicinen i muskeln räcker det med ett för kanylen, vilket möjliggör många behandlingar i rad och underlättar på så sätt situationen för den lilla patienten. Vi gjorde observationsanvisningar för intravenös användning av opiat-baserade läkemedel, så att behandlingsmetoden skulle bli mer användbar och säker. Alla patienter fick möjlighet till likvärdig behandling, oberoende av vårdpersonalens erfarenhet. Standardiseringen av behandlingsmetoderna ökade känslan av kontroll och säkerhet hos vårdpersonalen.

Laatukilpailun_voittaja

Vinnande koncept

Arbetet med det vinnande konceptet att utveckla smärtvården för barn inleddes redan i januari 2013 och leddes av Marko Sallisalmi, Jaana Ahola, Heli Suomela, Tarja Holm, Johanna Uunila, Tuula Vuoriaho, Markku Virkkilä och Terhi Venäläinen, i samarbete med enheterna på Vasa centralsjukhus som har hand om akut sjuka barn.

Tävlingen ordnades för andra året i rad och sjukhusets enheter var mångsidigt representerade bland de högklassiga tävlingsbidragen. Preoperativa polikliniken tog hem andra pris med sitt arbete att förbättra jourpatienternas operationsförberedelser. Tredje pris gick till förlossningsenhetens och kommunikationsteamets samarbete kring förlossningsvideorna för förstföderskor. På fjärde plats kom onkologiska polikliniken som utvecklat läkemedelssäkerheten. Resultaten bedömdes av sjukhusets kvalitetsteam.

Varma gratulationer till alla arbetsgrupper som bidragit till att öka kvaliteten på sjukhusets vårdtjänster!

CamillaJärfWartiovaara

 

Camilla Järf-Wartiovaara

Kommunikationsplanerare

Vasa centralsjukhus

Kommentera/Kommentoi

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s