Nya andningsmätare underlättar för astmatiker

Andningsförbundet har donerat 60 PEF-mätare till Vasa centralsjukhus, med vilka astmatiker själva kan mäta utandningsluftens flödeshastighet. Kunden kan själv följa med sina värden, vilket gör att man snabbare kan reagera och göra ändringar i medicineringen.

Vasanejdens Andningsförenings representanter Pauliina Kyrönlahti-Granberg och Leena Myllykangas besökte sjukhuset för att donera Andningsförbundets mätare som införskaffats med insamlingsmedel.

hengitysyhdistys2

I kassarna som kunderna fick fanns bl.a. en allmänbroschyr, föreningens senaste medlemstidning, samt en guide för astmatiker. En del av materialet fanns också översatt till svenska.

  • Vi tar tacksamt emot mätarna. Vi sparar in på materialbudgeten och kan istället göra andra införskaffningar till patienterna, säger lungpoliklinikens avdelningsskötare Ann-Katrin Store med glädje.

hengitysyhdistys

Mätaren ger information om hur det står till med astman

En astmatiker kan med hjälp av PEF-mätaren få veta hur det står till med astman. Egenvården och användningen av PEF-mätare är en väsentlig del av patientens övergripande vårdplan. Då patienten känner till sina egna värden och kan följa med variationen i blåsresultaten kan hon justera sin medicinering och då bättre förebygga de skov som förekommer i samband med sjukdomen. Mätaren ger också värdefull information som kan användas i samband med uppföljningsbesöken

  • Av mätresultaten ser man direkt hur det står till med astman. I mitt arbete ser jag dagligen att den uppföljning som patienten själv gör med hjälp av PEF-mätare i genomsnitt ger en bättre bild av det verkliga hälsotillståndet än de mätningar som normalt utförs på avdelning, säger läkare Maija Räsänen som fungerar som chef för klinikgruppen.

Gratis motion för andningssjuka

Vikten av motion är viktig i behandlingen av astma. Kyrönlahti-Granberg och Myllykangas från Vasanejdens andningsförening betonar också vikten av motion. Myllykangas som sprungit femtio maratonlopp minns att då hon insjuknade i astma gav centralsjukhusets läkare följade råd:

  • Läkaren uppmanande mig att fortsätta med löpningen eftersom jag redan har en så bra kondition.

Vasanejdens andningsförening har samarbetat med Vasa stad och har nu kunnat rekrytera en ledare till hösten och våren för handledd motion som är gratis för personer med andningssjukdomar. Myllykangas berömmer de här ledda motionstimmarna eftersom tröskeln att komma och testa är tillräckligt låg.

  • Ofta är folk rädda för att delta i motionspass. På de anpassade motionspassen gör man till exempel rörelser som kan utföras i sittande ställning och som inte kräver någon tidigare idrottslig bakgrund.

Kommentera/Kommentoi

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s