Oma mittari kertoo, mitä astmalle kuuluu

Hengitysliitto on lahjoittanut Vaasan keskussairaalalle 60 PEF-mittaria, joilla astmaa sairastavat voivat itse mitata uloshengityksensä voimakkuutta. Asiakas saa seurata itse arvojensa nousua ja laskua, mikä mahdollistaa nopean reagoinnin myös potilaan lääkehoidossa.

Vaasan Seudun Hengitysyhdistyksen edustajat Pauliina Kyrönlahti-Granberg sekä Leena Myllykangas olivat lahjoittamassa sairaalalle Hengitysliiton keräysvaroin hankittuja mittareita.

hengitysyhdistys2

Asiakkaille lahjoitettavista kasseista löytyy muun muassa yleisesite, yhdistyksen viimeisin jäsenlehti sekä opas astmaa sairastavalle. Osa materiaaleista on myös käännetty ruotsiksi.

  • Otamme kiitollisin mielin mittarit vastaan. Samalla säästämme materiaalibudjetissa ja pystymme hankkimaan keuhkopotilaille jotain muuta, keuhkopoliklinikan osastonhoitaja Ann-Katrin Store iloitsee.

hengitysyhdistys

Mittarilla tietoa astman kulusta

Astmaa sairastava saa omalla PEF-mittarilla tietoa astmansasenhetkisestä tilasta. Itsehoito ja siten PEF-mittarin käyttö onkin olennainen osa potilaan kokonaisvaltaista hoitosuunnitelmaa. Tuntemalla oman parhaan arvonsa ja seuraamalla puhallustulosten vaihtelua astmaa sairastava pystyy säätämään lääkitystään ja estämään yhä paremmin sairauden pahenemisvaiheita. Mittari antaa myös arvokasta tietoa seurantakäynteihin

Mittauksesta näkee suoraan, mitä astmalle kuuluu. Näen päivittäisessä työssäni, että astman seurannassa PEF-mittarin antama tulos edustaa keskimäärin paremmin todellisuutta kuin muut osastolla tehtävät normaalit mittaukset, kommentoi klinikkaryhmän johtajana toimiva lääkäri Maija Räsänen.

Hengityssairaille ilmaista jumppaa tarjolla

Liikunnan merkitystä ei vähätellä astman hoidossa. Vaasan seudun hengitysyhdistyksen Kyrönlahti-Granberg ja Myllykangas vannovat liikunnan nimeen. Viisikymmentä maratonia juossut Myllykangas muistelee sairastuttuaan saaneensa keskussairaalan lääkäriltä vinkin:

  • Lääkäri kehotti tiukasti pitämään kiinni juoksemisesta, kun olen jo päässyt näin hyvään kuntoon.

Vaasan seudun hengitysyhdistys on toiminut yhteistyössä Vaasan kaupungin kanssa ja on nyt saanut rekrytoitua syksyksi ja kevääksi vetäjän ohjatuille tunneillensa, jotka ovat hengityssairaille maksuttomia. Myllykangas kehuu tunteja laadukkaiksi, joihin kynnys kokeiluun on tarpeeksi matalalla.

  • Usein pelätään turhaan tulla jumppiin. Soveltavan liikunnan jumpissa on kuitenkin tarjolla esimerkiksi laadukasta istumajumppaa, johon ei tarvitse minkäänlaista liikunnallista taustaa.

Kommentera/Kommentoi

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s