Halsduk som värmer och tröstar nyinsjuknade

Vasa centralsjukhus canceravdelning fick besök av Lions Club Vasa, som hade med sig en hög mjuka halsdukar som lyste i behagliga färger. De varma halsdukarna, som stickats av frivilliga, ska ges till kvinnor som nyss fått en bröstcancerdiagnos.

– Många av oss har personlig erfarenhet av bröstcancer, så det här känns viktigt. I allmänhet har medsystrar en bättre förståelse för vad en diagnos innebär, säger Rita Lahti som är aktiv medlem i Lions Club.

Gåvan togs emot av operativa klinikgruppens överskötare Marjo-Riitta Himanen och medicinska klinikgruppens överskötare Carita Mäkelä.

– Det har krävts stor möda att sticka de här halsdukarna och vi är ofantligt tacksamma för dem. Årligen vårdar vi ju cirka 200 bröstcancerpatienter på Vasa centralsjukhus, så halsdukarna kommer väl till pass, säger Himanen och Mäkelä.

ryhmäkuva1

Gränsöverskridande hjälp

Lions Club Vasa har redan i tio års tid donerat halsdukar till Vasa centralsjukhus. Rita Lahti, som i tiden arbetade som Lotta, har under åren hunnit stickat över 500 halsdukar. En del av halsdukarna har sänts ut i världen, såsom till Japan och Sri Lanka, som Lions Club ofta annars också hjälper med olika former av donationer.

Kom ihåg de äldre patienterna

Den här gången donerade Lions Club ett trettiotal halsdukar som stickats i hundratals timmar av Lions-klubbens frivilliga. Det känns som en värdefull hobby för en som själv också drabbats av bröstcancer.

–  Särskilt äldre patienter lämnas ofta vind för våg. Med de här regelbundna donationerna vill jag påminna om att äldre cancerpatienter inte får glömmas bort, även om gesten är liten, säger Lahti.

Härnäst kommer Lions-klubbens avdelning i Vasa ta sig en funderare kring vad de kunde sticka till män som insjuknat i cancer. Kanske yllesockor eller vantar?

kaulaliinat.lähikuva

Kommentera/Kommentoi

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s