Krisområdenas man prutar inte på vårdens kvalitet

Sjukskötare Åke Hydén har under sin 32-åriga karriär arbetat på krisområden i såväl Afrika som Asien. Hydén, som arbetar på intensivvårdsavdelningen på Vasa centralsjukhus, har i juni beviljats Florence Nightingales medalj av Internationella Rödakorskommittén.

I redaktionens intervju berättade Hydén om oförglömliga händelser från sina resor.

Ake

Den farligaste situationen:

– En gång slog tre missiler ner i närheten av mitt hem och splittret genomborrade min säng. Det var 1992, jag arbetade i Afghanistan på intensivvårdsavdelningen i Kabul då rebellerna hade intagit staden. Ibland utspelade sig strider på själva sjukhuset! Mitt under pågående kriser finns det emellertid inte tid att oroa sig i onödan.

Vårdens kvalitet på första plats:

– Mitt mål har alltid varit att ge patienterna en så bra vård som möjligt. Till exempel i Kambodja samlades folk från hela landet för att köa för vård hos oss.

 Ake2

Mitt vackraste minne:

– Jag minns då jag stod på gränsen mellan Iran och Irak omringad av tiotals smugglare. Det var en bedårande vacker dag och vyn med böljande berg och dalar var en fröjd för ögat.

– Jag har även vackra minnen av praktfulla trädgårdar på sjukhusområdena. Där fanns papaya, ananas och banan som både patienter och personalen kunde avnjuta. Dessutom var det tänkt att de skulle locka till sig djur för att ge patienterna något vackert att se på.

Planer för pensionen:

– Jag har redan börjat få lite skuldkänslor för att jag tilldelades priset. Borde jag kanske åka utomlands igen?

– Jag drömmer om att som pensionär ännu en gång resa till Afghanistan tillsammans med mina tidigare kollegor och se hur det ser ut där nuförtiden.

Läs hela artikeln och mer om Hydéns tankar i nyaste upplaga av Hembesöket.

medalj

 

 

 

Kommentera/Kommentoi

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s